8 tips voor jouw thuiswerkplek

Sinds COVID-19 is het thuiswerken het nieuwe ‘gewone’ werken geworden. Toch is een thuiswerkdag heel ander dan een ‘normale’ dag op kantoor. Veel mensen vinden het in het begin dan ook lastig om een goede dagindeling aan te houden wanneer ze opeens de hele dag thuis aan het werk zijn.

Met deze 8 tips van Kantoormeubelen Nederland wordt jouw thuiswerkdag leuker, makkelijker en productiever! Deze tips gaan niet alleen over de stoel waarop je zit, en de hoogte van jouw bureau thuis, maar ook over koffie, outfits en natuurlijk pauzes. Want ook thuis zijn pauzes ontzettend belangrijk.

Tip 1: De juiste plek in huis

Wanneer je een keer in de zoveel tijd een paar uurtjes thuis werkt, dan kan dat prima vanaf de bank of aan de keukentafel. Ga je echter gestructureerd thuis aan de slag, dan is het fijn om een ruimte in te richten als thuiskantoor. Zo heb je geen (of in ieder geval minder) last van drukke kinderen of een rondlopende partner. Daarnaast creëer je dan een plek en situatie waar je komt voor een specifiek doeleinde: werken. Net zoals je bijvoorbeeld de slaapkamer vooral dient om te slapen.

Heb je de luxe om een ruimte in je huis in te richten als thuiskantoor? Dan is dat ontzettend fijn! Soms moet je echter roeien met de riemen die je hebt. Kies in ieder geval een ruimte waar daglicht binnenkomt. Ga je klanten of collega’s ontvangen thuis? Dan is het misschien verstandig om niet op zolder te gaan zitten. Zo hoeven ‘vreemden’ niet je hele huis door om met jou aan de slag te gaan.

Tip 2: het juiste meubilair

Heb je een goede ruimte in huis gevonden? Dan is het tijd om een goed bureau en een bijpassende bureaustoel uit te zoeken. Voor beide zijn de hoogte erg belangrijk. Als deze niet goed zijn krijg je namelijk last van je rug, nek of armen. En dat is niet de bedoeling. Wij helpen je graag bij de juiste keuze en het bepalen van de juiste hoogte.

Vind je het prettig om staand te werken? Kijk dan eens naar een sta-bureau. Deze hebben we zowel elektrisch als met de hand bedienbaar. Met een sta-bureau kun je er zelf voor kiezen of je het bureau op sta- of op zithoogte wilt hebben. 

Ook een goede bureaustoel is erg belangrijk. Onze bureaustoelen hebben een hoop opties en snufjes, waardoor de instellingen eindeloos zijn; zithoogte, de mogelijkheid om achterover te leunen, lendenenkussens en de hoogte van de armleuningen. Het is niet voor niets dat sommige mensen erg gehecht zijn aan hun bureaustoel. De instellingen en hoe jij lekker zit zijn erg persoonlijk. Ook daar helpen we je graag mee, zodat je thuis net zo lekker zit als op kantoor.

Tip 3: aankleding van je werkplek

Een kantoorplan, opbergruimte, foto’s en elektronica: op kantoor vind je vaak een hoop ‘extra’ dingen om een werkplek volledig en gezellig te maken. Waarom zou je dit niet ook thuis realiseren? 

Heb je op kantoor altijd gewerkt met een extra monitor en een archiefkast om je bureau netjes te houden? Gun jezelf dat dan ook thuis. En wat dacht je van een ergonomische muis, een goed toetsenbord en een laptopstandaard? Zo houd je niet alleen structuur in je werk, maar zorg je er ook voor dat je netjes en efficiënt blijft werken. Niet alleen fijn voor je baas, maar ook voor jou!

Tip 4: je normale tijden aanhouden

Mensen die thuiswerken komen vaak in de verleiding om ’s ochtends langer in bed te blijven liggen. Je hebt immers geen reistijd naar kantoor én je hoeft je niet netjes aan te kleden. Eigenlijk kun je meteen vanuit bed op de bank ploffen met je laptop op schoot.

Probeer echter wel zo veel mogelijk je normale ochtendroutine aan te houden. Sta rond dezelfde tijd op, neem een douche en maak een ontbijtje voor jezelf. Dat voelt in het begin misschien wat overdreven, maar door die structuur erin te houden zorg je ervoor dat je actief en wakker wordt, en dat je in de werkmodus komt. 

Tip 5: Maak een planning

Eén van de belangrijkste en direct ook moeilijkste dingen van thuiswerken is structuur. Op kantoor heb je regelmatig meetings, gezamenlijke (lunch)pauzes, bezoekjes aan het koffieapparaat en gesprekjes tussendoor. Thuis heb je dat nou eenmaal veel minder en ben je misschien sneller afgeleid door dagelijkse dingen.

Maak daarom een planning of to-do list voor je zelf aan het begin van de dag. Wees daarin realistisch en vergeet niet om pauzes in te plannen. Deze heb je op kantoor immers ook! Door je werk in blokken in te delen stel je voor jezelf een deadline, kom je sneller in de flow en beloon je jezelf na een korte intensieve periode. Wees niet boos of teleurgesteld op jezelf als het een keer niet lukt om je aan je planning te houden: ook dat gebeurt op kantoor nog wel eens.

Tip 6: Ben je bereikbaar?

Tegenwoordig kunnen we 24 uur per dag bereikbaar zijn. Is het niet via de telefoon, dan is het wel via de mail, Whatsapp of een chatprogramma zoals Slack. Als je thuiswerkt is het natuurlijk leuk om veel contact te houden met collega’s. Juist tijdens het thuiswerken heb je misschien meer behoefte aan interactie.

Wil je echter even flink productief zijn of iets afmaken? Zet dan vooral je geluid en notificaties uit. Dat zijn namelijk grote afleiders. Wedden dat je collega’s best even twee uur kunnen wachten voordat je antwoord geeft op hun vraag? 

Tip 7: blijf bewegen

Bij tip 5 las je al dat het erg belangrijk is om pauzes en kleine loopjes in je planning mee te nemen. Maar ook andere bewegingen, zoals elk uur een aantal squats, of een minuutje planken kan een boost geven aan de productiviteit. Door regelmatig fysieke beweegmomenten in te plannen blijf je geconcentreerd en energiek. En dat zorgt er weer voor dat je hoge kwaliteit kunt leveren. Een win-win dus, voor jou én je werkgever.

Tip 8: wees niet te streng voor jezelf

Van fulltime op kantoor werken naar fulltime thuiswerken is een behoorlijke overgang die flink wat aanpassingsvermogen vraagt. Wees dus, vooral in het begin, niet te streng voor jezelf. Het is oké als het je niet lukt om 8 uur geconcentreerd te zijn, of als je je soms wat lusteloos voelt omdat je weer de hele dag thuis bent. Onthoud dat je op kantoor ook niet 8 uur lang productief bent, en dat iedereen wel eens een slechte dag heeft. 

Conclusie: zorg in ieder geval voor een fijne werkplek, een realistische planning en wees een beetje lief voor jezelf door te blijven bewegen en regelmatig pauzes te nemen. Dan komt het helemaal goed met thuiswerken!

Gerelateerde berichten

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

1