Ergonomisch thuiswerken

businessman backache work office syndrome concept | Kantoormeubelen Nederland

Thuiswerkplek zo optimaal mogelijk inrichten

Thuis werken is hot en happening. De thuiswerkplek goed inrichten helaas wat minder. Ben je veel thuis aan het werk en heb je wel eens echt nadacht over een ergonomische inrichting? Geen zorgen, je bent niet de enige die dit een lastig onderwerp vindt. Want waar moet je nou eigenlijk op letten en hoe zorg je ervoor dat je productief blijf werken zonder rug of nekklachten? In deze blog nemen we je mee.

Ergonomie uitgelegd

Ergonomie, wat is dat nou eigenlijk? Ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens. Dit kan een werkplek zijn, maar ook een product of een bepaalde ruimte. Het woord ergonomie hoor je het meest terug in werksituaties. Dat is niet zo gek, want het woord is afgeleid van de twee Griekse woorden Ergon (wat werk betekent) en nomos (wat wet betekent). 

Ergonomie staat dus eigenlijk voor gezond en efficiënt werken. Comfort en gebruiksvriendelijkheid zijn daarbij erg belangrijk. De Europese arbonorm en de aanvullende Nederlandse arbonorm zijn zijn toegepast op veel van onze bureaustoelen. Klik hier voor uitleg over deze arbonormen.

Een ergonomische bureaustoel

Wanneer je thuiswerkt zijn er waarschijnlijk twee meubelen die je het meeste gebruikt: het bureau en een bureaustoel. Beide zijn vanuit ergonomisch oogpunt erg belangrijk. Ga maar eens na: wat denk je dat er gebeurt als je dag in dag uit op een te lage stoel zit, of aan een te hoog bureau. Inderdaad: je krijgt last!

Het uitkiezen van een goede ergonomische bureaustoel is een uitdaging, maar zeker de moeite waard. Met de onderstaande checklist kom je een heel eind:

 • Staan je voeten plat op de grond als je op de stoel zit?
 • Vormen je knieën een hoek van 90 graden als je zit?
 • Zijn de armleuningen gelijk aan de hoogte van het bureau
 • Zit je met je rug tegen de rugleuning aan?
 • Past de zitting zich aan naar jou manier van zitten?
 • Is het zitvlak groot genoeg?

Bureau ergonomisch instellen

Ook het bureau kun je zo instellen dat het ergonomisch de juiste ondersteuning geeft. Gebruik de volgende checklist om te controleren of jouw thuiswerkbureau al goed staat ingesteld:

 • Vormen je boven- en onderarmen een hoek van 90 graden als je aan het werk bent?
 • Liggen je armen recht vooruit op het bureau?
 • Is het werkblad breed genoeg om 50 tot 70 centimeter afstand tussen computer en ogen te realiseren?
 • Is er minstens 60 cm beenruimte aanwezig?
 • Is het bureau verstelbaar in hoogte?

De juiste ergonomisch keuzes

Zoals je leest zijn er een heleboel punten waar je op moet letten. Wij helpen je graag de juiste keuze te maken en jouw (nieuwe) bureaustoel en bureau goed in te stellen zodat je zonder klachten aan het werk kunt. Meer weten over de arbonormen! Klik hier voor een duidelijke uitleg over deze arbonormen. Tot binnenkort bij Kantoormeubelen Nederland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *